понеділок, 17 липня 2017 р.

Дослідження правого берега Дніпра напроти о.Хортиця (видиво)

Інститут сакральної географії 8 липня 2017 р. здійснив мандрівку вздовж правого берега Дніпра напроти острова Хортиця. Метою дослідженні були сакральні місця, які могли використовувати наші предки: печери, валуни, жертовники, астрономічні візири, укріплення. За матеріалами подорожі планується зробити доповідь на одному із семінарів чи конференції.

Додаток: продовження від 4 вересня 2017 р.

Розвідка вздовж правого берега Дніпра від безіменної балки (орієнтир зуп. Універсам) до Вирви і району урочища Царська пристань.
8.07.2017.
Учасники: Ю. Вілінов, Ю. Завгородній, Д. та І. Малахови, С. Пашник.
Було обстежено 5 гротів й нещодавно відкриту Волхвову печеру (запропонована назва) на відстані від безіменної балки до зруйнованої водонапірної вежі, cкелі Рогоза, Мавпа (вона ж імовірне солярне святилище) та ін.
Головна мета розвідки – обстежити відкриту 22.03. Волхвову печеру.
До печери ми потрапили, пройшовши вздовж берегової смуги по воді. Сама печера була водою не затоплена. 
Печера являє собою, див. креслення (І. Малахов) і фото (С. Пашник, Ю. Вілінов, І. Малахов). Окрім фото, ще велась відеозйомка (С. Пашник).
На вході печери дно складається з переважно суцільного піску. Поступово питома вага піску зменшується, поступаючись дрібним уламкам граніту. Завдяки наявному щупу вдалося з’ясувати, що глибина дна печери сягає від 3-5 см. до 30-40 см. У печері також зустрічається бите скло, рештки поліетилену, сучасні кістки. Жодного напису або малюнку у печері не було виявлено. Також не вдалося поміти на стінах слідів кіптяви. 
Біля входу печери нами було встановлено менгіровидну гранітну стелу, підняту з води біля входу до печери, тобто здійснено своєрідний ієротопічний акт. 
Очевидно, що давні святилища містили магіко-містеріальну складову та просторову орієнтацію. Обидві ці складові необхідно враховувати під час сучасних досліджень та інтерпретацій.
Дуже імовірно, що просторова орієнтація складалась з двох площин: горизонтальної (на інший або інші сакральні об’єкти) та вертикальної (на зірки і планети, особливо, на Сонце та Місяць).
Подальші завдання.
Вести спостереження за сходом Сонця безпосередньо з печери.
Встановити, куди спрямована печера по прямій на острові Хортиця.
Здійснювати пошук системи просторової орієнтації між сакральними штучними та незвичайними природними об’єктами в районі о. Хортиця.
Підготувати наукову публікацію, присвячену відкритій Волхвовій печері, та виступити з доповіддю на науковій конференції.
Цікаве спостереження-збіг. 
Під час дослідження навпроти печери на о. Хортиця до краю скель підійшла наречена у білому вбранні і, зупинившись, деякий час стояла в оточенні кількох подруг(?).





4 вересня 2017 р. Юрій Завгородній та Світовит Пашник черговий раз відвідали печеру на правому березі Дніпра напроти Хортицького району Запоріжжя. Цього разу була досліджена верхня камера.



Немає коментарів:

Дописати коментар