неділю, 24 липня 2016 р.

Свято Перуна на Запорожжі

Свято Перуна запоріжці та гості міста за звичаєм святкують 20 липня на священному острові Хортиця. Бій бубна сповістив про початок славлення. Молитви до Рідних Богів лунали на стародавньому святилищі наших предків, якому понад чотири тисячі років. Волхв Світовит Пашник із жерцями Божевоєм Літвіновим, Миколаю Кардачем, Яриною Яніноною провели свято ушанування Перуна і воїнів. Підтримував їх співами фольклорно-обрядовий колектив "Оріани" на чолі з Наталією Лук'яненко.

На святі біли присутні воїни, що брали участь у війні з РФ, захищаючи нашу вітчизну на Донбасі. Пом'янули і тих, що віддали своє життя на полі бою, тепер вони разом із військом Перуновим надихають нас у боротьбі з ворогами. Присутні чоловіки стали у коло і зімкнули свої ряди у бойовому танку. Воїни були благословенні і увінчані дубовими вінками. А жінки стали у зовнішнє коло і своїм хороводом як оберегом захищали духовний простір чоловіків-воїнів. Спільним хороводом, що символізує єдність нашого Роду завершилося свято Перуна.
Дякуємо громаді РПК "Внуки Велеса" та Цивільному корпусу "Азов" за допомогу в організації свята.
Світлини Володимира Шеремета

Продовжилося ушанування Перуна на Другому Шевченко-Фесті «Тарасове Запорожжя - 2016» біля груші, де за легендою перебував у садибі Булатів в 1843 р. Тарас Шевченко і звідси переправлявся на острів Хортиця. Організатором фестивалю виступає Товариство "Просвіта" ім. Т.Г.Шевченка, співорганізаторами є Запорізький міський клуб авторської пісні "Острівець".
Богославлення на честь Перуна і Шевченка провели волхви Світовит Пашник (Запоріжжя) і Вірослав Зозуля (Харків), який зі своїми побратимами виконав кілька бойових пісень рідновірів. Священне Перунове вогнище осяяло простір навколо і поєднало присутніх у хороводі. Рідні свята і рідні Пророки дають духовне живлення для нашого Роду.
Світлина Валерії Підопригори

Немає коментарів:

Дописати коментар