середу, 27 липня 2016 р.

Шевченко-Фест "Тарасове Запорожжя-2016"

22-24 липня 2016 року в Запоріжжі, біля пам'ятки місцевого значення: Шевченкової (Булатів) груші, успішно пройшов Другий Шевченко-Фест «Тарасове Запорожжя».

Головною метою Фестивалю є вшанування пам'яті Великого Кобзаря, Духовного Пророка українського народу Тараса Григоровича Шевченка, який сто сімдесят три роки тому відвідав Дніпрові Пороги та Славетну Хортицю. 

По-друге організатори таким чином роблять все можливе щоби привернути увагу до Шевченківської (Булатів) груші, під якою впродовж десяти днів відпочивав Тарас під час свого перебування на Запорожжі, і яка на сьогодні є живим свідком тої знаменної події. 

По-третє долучення покоління, що підростає, до духовних джерел українського народу, сприяння виховання поваги до української мови та культури. 

Організатором фестивалю є Товариство "Просвіта" ім. Т.Г. Шевченка на чолі з головою О.В.Ткаченко. Фестиваль проводиться за підтримки Руського Православного Кола - Світовит Пашник та Запорізького міського клубу авторської пісні "Островок", технічний директор - В.В.Чайкін та тих добродіїв, які тим чи іншим чином долучилися до його проведення. 

Ведучий Фестивалю - Володимир Кисіль. 

22 липня 2016 року о 18-00 відбулося відкриття фестивалю та урочистий концерт. Голова Товариства «Просвіта» імені Тараса Григоровича Шевченка Олег Валентинович Ткаченко привітав гостей та учасників акцентувавши увагу на тому, що збиратися біля Шевченківської (Булатів) груші на Запорожжі у роковини перебування Тараса Шевченка на козацькій землі вже стало традицією.

У конкурсі взяли участь сімнадцять учасників із Запоріжжя, Харкова, Дніпра та Хмельницького. Змагання відбулося у номінаціях: «Вірші, пісня на слова Т.Шевченка»; «Вірші, пісня присвячені Тарасу Шевченка». Найменшому учаснику Конкурсу виповнилося вісім років (дитяча номінація), найстаршому шістдесят сім років. 

По завершенню офіційної частини та Конкурсу варили козацький куліш, до пізньої ночі звучали гітари біля ватри та линула по над Дніпром українська поезія і пісня.

На другий день 23 липня 2016 року з 18-00 відбулася заключна частина фестивалю: нагородження учасників, вітання, вечірній гала-концерт. До Фестивалю приєднався член НСПУ М.М. Буряк.

По завершенню Гала-концерту та процедури нагородження переможців тут же під грушею, в рамках Фестивалю пройшло прекрасне дійство: давньослов'янське свято Перуна, яке організували й провели волхви Руського Православного Кола Вірослав Зозуля та Світовит Пашник. 

В рамках Фестивалю відбулися дві екскурсії - на о.Хортицю (по Тарасовій стежині) та у Дніпропетровську обл. до Дніпрового порогу Ненаситець. Програму другого дня прикрасив кінний гурт козаків-спасівців.

24 липня 2016 року після вільного мікрофону та остаточного підбиття підсумків, о 13-00 згорнули наметове містечко і Другий Шевченко-Фест було закрито.

Переможцями фестивалю стали: Лариса Бурдило, Тетяна Охінько, Валентина Гарбер, Соня Дунаєва, Валерія Підопригора, Володимир Кисіль, Володимир Чигарьов, дует сопілкарів (Харків), дует В. Чигарьов та Л. Бережний, Микола Латун (Хмельницький), гурт Харківської "Просвіти" "Русь Енеєва".

Виступи конкурсантів оцінювало журі у складі: Олег Ткаченко, Світовит Пашник, Анатолій Тарасовський.

Фестиваль пройшов у дружній, затишній творчій, родинній атмосфері. Гості фестивалю вже зараз запитують про наступний рік - отже, фестиваль житиме!

Приходьте наступного року на Третій Шевченко-Фест й ті, хто ще не встиг долучитися до вшанування пам'яті нашого Батька Тараса Шевченка на Запорожжі.

Галина Єгорова,
Прес-Центр Товариства «Просвіта» ім. Т.Г. Шевченка
Т. 098-436-23-63

Немає коментарів:

Дописати коментар