суботу, 14 грудня 2019 р.

Три Стовпи (Хортиця) в мітологічному контексті: краєзнавча розвідка

Інститут сакральної географії, Просторові практики та Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека, Відділ сільськогосподарської  та природничої літератури провели 14 грудня 2019  семінар Сакральна географія: Запоріжжя, Україна, Світ.
На засіданні ХХІІІ доповідав Світовит Пашник (Запоріжжя), краєзнавець, верховний волхв Руського Православного Кола: «Три Стовпи (Хортиця) в мітологічному контексті: краєзнавча розвідка»
Тези:
1. Опис Трьох Стовпів краєзнавцями.
Колись острів Хортиця закінчувався на півночі скелями Три Стовпи, які зараз знаходяться між Хортицею і Машинним залом ДніпроГЕС-1.
З Трьома Стовпами пов’язані різноманітні відомі міти. Деякі міти були поєднанні зі скелями ще в 19 сторіччі, а деякі набули прив’язки вже в наш час.
2. Гераклові (Геркулесові) стовпи.
Польський мандрівник Підберезький намагався прив’язати міти, що записані Геродотом про Геракла і Змієногу Діву, до Дніпровських порогів. В 6 томі Одеського товариства історії і старожитностей була опублікована його стаття “Геркулесові стовпи на Дніпрі” в перекладі з польської мови. Він висловив версію, що з Геркулесовими стовпами треба пов’язувати острови- Стовпи. Саме за цими Стовпами, на думку Підберезького, жив велетень Геріон, у якого Геракл відбив биків.
3. Триголовий Змій.
А у нашому випадку острів Хортиця мав образ величезного човна і на його носі бачимо триголового Змія, що дихає вогнем. Ставити на носі корабля образ дракона або вогняного собаку Симаргла було поширеною практикую, як і запалювати сигнальний вогонь на носі судна. Звісно, що велетенський Змій потребував жертви для безпечного долання шляху.
4. Козацька Миска.
Микола Киценко в книжці “Хортиця в героїці і легендах” подав жартівливу оповідь, що “…на середньому Стовпі знаходиться й відома Запорозька миска. Її діаметр – півтора метра, а глибина – до метра. За згадкою Д. Яворницького, лоцмани розповідали, що в сонячні, пекучі дні в цій мисці козаки варили галушки. Причому сідали навколо неї один проти одного. Ручки ложок були півтораметрової довжини, а оскільки такою ложкою собі до рота не піднесеш, то годували один одного для забави через миску”.
5. Аполлон в Гіпербореї.
Це сакральне місце, за версією доповідачі, також може бути прив’язане до грецького міта про Аполлона (Місяць), який раз на 19 років приходив на північний (ст. рус. ополонце – північ) острів і грав вночі на кіфарі поки не зійдуть Плеяди (укр. Баби-Звізди), що складаються з 7 зірок-сестер. Це так званий Метонів цикл: через 19 років Місяць перебуватиме у тій самій фазі відносно руху Сонця, це співвідношення лежить в основі місячно-сонячних календарів.
Література:
Пашник С. Д. Священний острів Хортиця. – Запоріжжя: Руське Православне Коло, 7527 (2019). – 112 с.
Корисні і дотичні інтернет-ресурси: https://svit.in.ua

Також було повідомлення: «Степові піраміди Правобережжя Великого Лугу – кургани : історія і сьогодення», доповідач: Бакуров Костянтин Дмитрович (Запоріжжя), голова Марганецького міського осередку ДОО Національної спілки краєзнавців України, почесний член Всеукраїнської спілки краєзнавців. Були також озвучені новини і плани на наступні півроку.
У ІІІ-му тисячолітті до н.е. у степовій зоні сучасної України місцеве населення почало зводити кургани – земляні насипи. З’явились такі поховальні об’єкти і вздовж Великого Лугу, особливо на його Правобережжі.
Зараз у кордонах Запорізької та Дніпропетровської областей нараховуються тисячі курганів, які перебувають на державному обліку.
У короткому повідомленні йтиметься мова про стан деяких майданів та курганів правого берега Великого Лугу.
Інститут сакральної географії (просторові практики) https://www.facebook.com/181753038656633/






Видиво





Немає коментарів:

Дописати коментар