вівторок, 1 жовтня 2019 р.

Відсвяткували Радогощ і Покрову на Хортиці

Рідновіри 29 вересня на Хортиці відзначили свята присвячені рівноденню. Поєднали уславлення чергового прояву Сонця Миробога, як доброго гостя, який все ближче стає до Землі, та Покрови пресвятої Матері-Землі. Ці свята є природними і є тотожними до аналогічних проявів в інші періоди року, але осінній має свої особливості, що пов'язується із завмиранням Природи і підготовкою до зимового сну. На цей час проводяться ярмарки, весілля, бо люди поверталися після польових робіт, далеких мандрів, війни додому.

Козаки свято шанували Покрову-Землю і мали в своїй хаті та храмах картину Козака Мамая, що уособлював сонячне божество. Він повернувся до своєї домівки, припнув коня, поклав свою шапку наче на наречену на лоно Землі і грає на кобзі оспівуючи свої бойові мандри небом і поминаючи товаришів, що загинули на полі бою. Все це відбувається біля Дуба, як Світового дерева  - символу нашого Роду.

Саме про це йшлося у молитвах і промовах рідновірських духовних провідників: волхва Світовита Пашника, жриці Ярини Яніної та обрядодіїв Мароші Лютиці, Велеслава Туржанського. На астрономічне рівнодення 23 лютого за рішенням Кола Владик рідновіри Велеслав і Мароша були посвячені на обрядодіїв - це перший духовний ступінь в РПК, тепер на них покладені обов'язки вести наш народ шляхом, що вказують нам Рідні Боги! Слава Роду!

Немає коментарів:

Дописати коментар