понеділок, 5 лютого 2018 р.

Духовні основи, організація і діяльність РПК


Що таке Руське Православне Коло? Це всеукраїнське об'єднання громад українців-русинів, діяльність яких спрямована на сповідування, пропагування і поширення Руської Православної Віри та духовних знань народу Русі-України. РПК засноване 6 жовтня 2007 р. і з того часу веде активну діяльність на території України.

Що таке Руська Православна Віра?

Руська Православна Віра – це споконвічна звичаєва родова Віра русинів-українців, яка започаткована нашими Предками. Вона дає нам правильне розуміння самих себе та світу, в якому ми існуємо. Це досконалий духовний шлях нашого народу, стрижень його буття і основа самостійного існування. Сповідники РПВ називають себе рідновірами, тому що мають своє рідне богорозуміння, світогляд і обрядовість, які успадковані від Пращурів.

Чому використовуємо назву «Руське»?

Це більш давня самоназва нашого народу. Вона згадується Велесовою Книгою і літописами. Після того, як московити перебрали на себе назву Русь, Росія, необачні керманичі нашого народу поступилися і прийняли назву однієї із земель Русі аби якось відрізнятися від Московії. Росіяни майже до останнього називали нас малоросами, чим підкреслювали витоки Русі з Наддніпрянщини, як малої Батьківщини. В західних областях нашої держави найдовше зберігалася прадавня назва нашого народу – русини.

Чому Віра називається Православною?

Називається так, бо Предки наші, шануючи Богів, славили світ Прави – світ божественних законів, що правлять Всесвітом. Ця назва була перебрана від нас греко-ортодоксальною церквою, разом з безліччю інших понять та свят Руської Православної Віри, щоб легше було накинути на людей оману чужинської релігії.

Яка віра має бути державною в Русі-Україні?

Тільки та віра, яка створена нашим народом і відображає його духовну сутність, світогляд, звичаї, історію може бути державною вірою Русі-України. Саме такою ми вважаємо Руську Православну Віру, яка споконвічно твориться нашим народом.

Чи є Руська Православна Віра язичництвом, поганством?

Язичники – дослівно «народні», тобто ті, хто дотримується віри свого народу, «язика». Переважно язичниками називають національні чи релігійні меншини або сусідні народи, які мають іншу віру. Про це зазначається також у Велесовій Книзі: "І так Богами хранимі од многих, [що] речуться язичниками (азенце)" [ВК,5а].
З іншого боку слово язичник можна розуміти як вогнепоклонник: язик чи жало може символізувати вогонь, полум'я (звідси плем'я). Але в цьому розумінні, воно означає недосконалість, так як Вогонь символізує зародок Сонця. Початкова літера азбуки «Аз» («Яз») відображається внизу на Триглаві в яйці у вигляді перевернутої п'ятикінцевої зірки означає земний вогонь, а пряма зірка відповідно є небесним вогнем – Сонцем. Тобто йде протиставлення: погань-краса. Хоча в природному розумінні – це розвиток життя: з поганої гусені твориться метелик, але й метелик після гибелі стає поганю – він гине.
Чужа для нас юдо-христосівська церква називала язичництвом нашу стародавню Віру, звідти назва перейшла в науковий обіг. Через те деякі рідновірські течії використовують термін «язичництво», бо так стало прийнято в суспільстві.


Скажіть, чому слов'янські боги допустили поширення на рідній території віри в Ісуса Христоса – бога жидівського народу?

Боги дали нашому народу Землю і маємо захищати її фізично і духовно, щоб вижити у цьому жорстокому світі вічної боротьби. Ми є внуками наших Богів і маємо допомагати їм творити лад на нашій Землі. Боги дали все, що потрібно для нашого життя. Тому не Боги винні, а люди, які не вберегли те, що їм дано. Зараз народ повертається до своєї предківської віри. Не стійте осторонь! Від кожного із вас залежить доля нашого народу!

Чи є сповідники Руської віри хрестиянами?

Наші предки символ хреста ушановували з кам'яного віку, це доведено археологічними дослідженнями. Символ рівнораменного хреста означає Сонце і позначає світ життя, косий хрест – символ Місяця і потойбічного світу, видовжений хрест – символ меча і чоловічого начала, восьмикінцевий хрест – символ Дерева Всесвіту або Щогли Човна. Наш народ символ хреста використовує донині, тому ми можемо себе називати хрестиянами. Не плутайте це поняття з вірою в Ісуса Христоса, яку потрібно за правилами правопису називати «христосівство». Причому зазначимо, що юдо-христосівська віра, що базується на біблійному вченні, почала символ хреста використовувати тільки з IV ст., а до цього вважала його язичеським символом.

Чи є у Руській Православній Вірі поняття про перворідний гріх?

Не може бути на людині гріха за те, що вона не робила. Кара за жагу до знань може вигадати лише той, хто хоче залишити людину у темряві невігластва. Людина сама себе карає, коли йде проти законів Природи і Рідного Звичаю.

Світовит Пашник, волхв РПК
svit.in.ua/kny/Pashnyk.htm

Немає коментарів:

Дописати коментар