пʼятницю, 1 квітня 2016 р.

Великдень на весняне рівнодення

Одне з найбільших свят рідновірів Великдень було проведено 20 березня на острові Хортиця Руським Православним Колом. Це свято присвячено весняному рівноденню. Не зважаючи на прохолодну погоду, яка іноді теж трапляється у цей період, рідновіри зібралися на стародавньому святилищі-обсерваторії, якому понад 4 тис. років. Тут збереглися каміння-візири, через які наші Предки спостерігали за Сонцем і визначали сонцестояння і рівнодення, складаючи свій астрономічний календар. Цього разу Сонце-Коляда завершує свій шлях дитини і відроджується як Ярило-юнак, повний сил і наснаги. Весняне Сонце зігріє нашу Землю і воскресить Природу.
Окрім того рідновіри продовжують давню традицію і проводять на святому місці обряди, які відображають Боже світотворення. Цього разу також відбулося урочисте запалення вогню, освячення людей чотирма стихіями, хороводи, молитви і замовляння. Все це єднає наших людей у великий Рід. Маючи підтримку наших Богів і Предків ми готові далі працювати на благо нашого Роду і берегти свою Богом дану Землю для наступних поколінь.

В цей урочистий день посвяту в жерці отримав голова громади "Внуки Велеса" Вадим Літвінов. Обряд за рішенням Кола Владик РПК провів Верховний волхв Світовит Пашник. Вадим Літвінов є знаним різьбярем образів Рідних Богів, які прикрасили і надали духовної сили багатьом святилищам України і оселям рідновірів. Громада привітала свого жерця, який віднині буде носити ім'я Божевой. Завершилося святкування причащанням і спілкуванням біля вогнища, яке зігріває своїм теплом наші тіла. І цей вогонь ми понесемо в своїх душах до наших осель, щоб і їх освятити весняною духовною силою Ярила. Слава Рідним Богам!







Світлини з Великодня на Хортиці

Немає коментарів:

Дописати коментар