понеділок, 9 грудня 2019 р.

100-річчя віднайдення «Велесової Книги»


В Києві на базі Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України 6 грудня 2019 р. пройшов круглий стіл на тему: "Велесова книга" в науковому та релігійному дискурсах. Модератором заходу став к.ф.н. Дмитро Базик.

Перед учасниками зі вступним словом виступили заслужений діяч науки Анатолій Колодний та почесний доктор історичних наук Юрій Шилов. Доповідачі окреслили загальні проблеми дослідження Велесової Книги. Зокрема відзначили, що деякі наукові кола, а то й рідновірські, не визнають автентичність цієї давньої пам'ятки, і незважаючи на перешкоди Велесова Книга сприяє духовному відродженню Рідної Віри.

Верховний волхв РПК Світовит Пашник зробив доповідь на тему: "Образ Матир-Сви, як священної птахи русів, у Велесовій Книзі". А також розповів, як тексти Велесової Книги використовуються і сприймаються рідновірами.

На круглому столі підкреслювали важливість спілкування прихильників духовності наших предків з науковими колами. На вересень 2020 року запланували проведення спільної конференції Інституту філософії та Національного університету на загальну тему про дослідження рідновір'я.

На другий день продовжилися заходи з ушанування Велесової Книги в садибі голови РО "Релігія Природи" Володимира Перегінця та його помічника Олександра Завалія. Хата-музей розміщує різноманітні українські експонати, а також зберігає архіви переписувача дощечок Ізенбека Юрія Миролюбова. Учасники передивилися фільм про його жінку Жанне Миролюбову, яка виконала заповіт чоловіка і зберегла його архіви та опублікувала твори. Архіви були урочисто передані в Україну на батьківщину чоловіка.

У спадщину Юрія Миролюбова потрапили речі його друга Алі Ізенбека, серед яких багато авторських картин. На жаль, коли Ю. Миролюбов успадкував майно Ізенбека табличок, які він вивіз з України під час громадянської війни, не виявилося, як не побачив і багатьох речей колишнього полковника царської армії. Це велика втрата, адже наявність артефакту дала б можливість багатьом людям оцінити духовне надбання нашого народу, що проявилося в середовищі давніх волховських шкіл.

Вільна бесіда навколо теми Велесової Книги наблизила учасників у спільній справі, вони ділилися досягненнями і обговорювали плани. Будинок Володимира Перегінця, розписаний відомим художником Віктором (Сонцеславом) Крижанівським образами Рідних Богів, надихав на духовне звершення.

Кульмінацією заходу стало відкриття макету трипільського храму, що нещодавно дослідили археологи на території протоміста поблизу с. Нубелівка (4000 р. до н.е.). Духовні провідники Рідної Віри, що були присутні на урочистостях, зачитали молитви з Велесової Книги, які наразі використовуються на Богославленнях.

Найактивнішим дослідникам Велесової Книги було вручені Подяки та пам'ятні значки Релігії Природи з образом Світового дерева. Серед відзначених був волхв РПК Світовит Пашник, який долучився до перекладу Велесової Книги та поширення її текстів в обрядовій діяльності та дослідницьких статтях.

Такі заходи сприяють духовному єднанню різних представників рідновірських течій, поширенню світогляду наших Предків. Духовна традиція нашого народу живе і підтримується. Рідні Боги з нами! 

Немає коментарів:

Дописати коментар