четвер, 20 грудня 2018 р.

Дідух - символ нашого Роду

Берегиня Руського Православного Кола Ясна Яковенко є організатором ряду просвітницьких заходів, де популяризуються звичаї українського народу. Так перед Різдвом Божича-Коляди в школах та на громадських заходах міста Запоріжжя та області були проведені майстер-класи з плетення Дідуха. Допомагав їй проводити заходи волхв РПК Світовит Пашник. Людям розповідали про рідні свята, календарні системи, звичаї та обряди нашого народу. І, звісно, основна розповідь була про значення Дідуха в обрядовості України. Кожен учасник дійства сам плів собі маленького Дідуха. Маємо надію, що багато учасників наступного року заготовлять колосся і для своєї родини сплетуть великий Дідух - символ нашого Роду.


На різдвяні свята обов'язковим символом є Дідух, який виготовляють з обжинкового снопа. Дідуха урочисто вносили у світлицю і ставили на Бабу – оберемок соломи, якою застеляють долівку.

Добрий вечір! З Колядою!
Несемо жито з травою.
Дай, Боже, на жито уроду,
а на сіно погоду!

Дідух символізує культ роду предків. Вважається, що добрі душі пращурів мають оберігати посіви та врожай від всіляких бід: повені, граду, бурі, вогню тощо.

Оскільки вважається, на час народин Сонця, тобто на Різдво, духи пращурів з настанням сутінків оселяються в помешканнях, то на їхню честь і ставлять на почесне місце (покуті) Дідуха, біля якого обов'язково мають бути кутя та узвар, які є поминальними стравами.

Усі душі померлих вважаються святими, то мусили перебувати в Раю. Тому і сніп, в якому, як вважають, перебувають душі Предків, носить другу назву "Сніп-Рай", "Дідух-Рай".
Велесова Книга повідомляє про ушанування Снопа:

"То Велес учив Праотців наших землю раяти і злаки сіяти, і жняти віна-вінча на полях страдних, і ставити Снопа до огнища і чтити його, яко Отця Божого" (ВК,8(2)); "І там оселилися і огнище творили Дубу і Снопу, який єсь Сварог – Пращур наш" (ВК,15б); "І огниці розпалюємо біля дубів; і тако Снопа велечаємо і речемо хвалу про нього" (ВК,24б).

Напередодні Щедрої куті (з 31 грудня на 1 січня) Дідуха виносять з оселі. В одних випадках його повністю спалюють в садку біля хати так, щоб дим ішов на дерева і молили про добрий урожай, в інших – обмолочують (солому все одно палять) і насіння змішують з тим, яким засівають оселі на Новий рік або тримають до Благовісника і змішують з посівним зерном.






Немає коментарів:

Дописати коментар