суботу, 1 липня 2017 р.

Козацька слава на Купала в Миколаєві

В м. Миколаїв відбулося величне свято Купало. До його проведення долучилися ряд організацій міста. Дійство проходило на узбережжі Південного Бугу на Алеї козацької слави, що знаходиться в парку "Перемоги". Це місце вже стало традиційним для купальського дійства. Натхненниками проведення свята стало Бузьке козацтво на чолі Сергія Щербакова та Антоніни Квасниці.

Спочатку для дітей проводилася розважальна програми з піснями, танцями, іграми. Дітлахів пригощали ласощами, була можливість проїхатися на коні, взяти участь у кількох майстер-класах. Також виступи різноманітних колективів та козацьких організацій прикрасили свято.
Потім почалося саме Купальське обрядодійство. На запрошення Бузького козацтва до Миколаєва приїхав волхв Руського Православного Кола Світовит Пашник, який і провів духовну частину свята. Допомагали йому гарні миколаївські козаки та дівчата, що провели сватання Купали та Марени та водили хороводи навколо Купайлиці – дерева Роду. До свого вінчання лялька Марени припливла на човні разом із дівчатами, а лялька Купали під'їхала на коні у супроводі козаків.
Божественну пару замінило молоде подружжя Юрій та Наталя, яких волхв Світовит обвінчав на святі. Від їхніх вогнів та за допомогою Матері Слави – Зорі Красної та її помічниць вогонь було передано козакам, які й запалили його урочисто під загальні пожвавлення.
За традицією на святі було пускання вінків на воду, перехід через великий купальський вінок, стрибання через вогнище, вогняне купальське колесо... На завершення дійства всіх вразив вогняний виступ Бузьких козаків. Свято вдалося на славу!











Немає коментарів:

Дописати коментар