четвер, 16 лютого 2017 р.

Обряд Вінчання

Сучасні обряди Вінчання зберігають давні традиції і відображають світоглядні погляди народу. Певні відмінності у весільних обрядах та піснях носять місцевий відтінок. Даний обряд увібрав у себе основні дії від сватання і до того часу поки молода зайде до двору молодого. Зазвичай такі дії в давнину проводилися в домашніх умовах і тривали кілька тижнів.

Для прикладу наведемо календарну систему різдвяного циклу, де народини, вінчання і поховання мають спільні обрядові риси для сонячного божества. Припускаємо, що саме Вінчання мало бути разом із Різдвом 24 грудня (при 30-ти денному місяці), що традиційно при шестиденці припадало на суботу. Далі молоді мали тиждень, щоб у вінках обійти селище і запросити гостей на весільний обряд. Наступна субота 30 грудня (в цей день відзначають Щедрий вечір) молоді знову приходили до храму і з них знімали вінки. І тільки після цього проводили Весілля із застіллям і жартівливим перевдяганням Василя і Миланки, де ряджені хлопець і дівчина міняються місцями і перевдягнувшись в одяг протилежної статі бешкетують, що й прийнято робити на весільному обряді.

Далі 1 січня на Різдво Місяця, коли з'являвся молодик при місячно-сонячному календарі, молодих садовлять у човен-місць (віз, сані) і відправляють на місяць у мандри. Це так званий "медовий місяць". Можна припустити, що вони об'їздили дальніх родичів і повідомляли при утворення нової родини, або просто відвідують священні місця, сповіщаючи Богів про свій шлюб.

Напевно під час цієї подорожі були проміжні обряди, які пов'язані з Водосвяттям (6 січня) і Отданням (жертвопринесенням), що припадає на середину місяця, та на ушанування Вогнища (24 січня).

На нового молодика наступного місяця весільна подорож завершувалася і відбувалося Стрітення. Наступного дня 2 лютого молодих знову вводили у храм, де остаточно проголошувалося створення нової родини. А 6 лютого на свято Дороти, що відображала плодючість, мали надію про зачаття нового життя і виходили на священну Лису гору, де вшановували стихію Повітря і кінцево стверджували постання нової родини перед Богами.

Звісно, що такі складні дії в сучасних умовах не проводяться. Та й в давні часи могло все спрощуватися. Але відголосок від цих звичаїв залишився, тому ряд елементів було використано в сучасному обряді, яке проводиться РПК на стародавньому святилищі-обсерваторії на острові Хортиця.

Так як святилище на Хортиці складається з двох дворів – чоловічого і жіночого, то з'явилася можливість відобразити в обряді більш повну дію. Якщо обряд проводиться в іншому місці, або немає можливості задіяти певну кількість дійових осіб, то він може бути укорочений безпосередньо до частини, яка проводиться волхвом.

Учасники збираються на святилищі. Проводиться загальний обряд, очищення присутніх. Біля малого чоловічого кола святилища збираються ті, що представляють родичів і друзів молодого, біля великого жіночого кола – відповідно представники молодої. Двори зарання прикрашаються. На вході у двір молодої встановлюється Арка.

Після сватання молодих підводять від дворів на середину Калинового Моста до вівтаря-скрині, на якому горить вогонь у курильниці і стоїть вода у чаші. Молодих просять стати поруч напроти волхва. Волхв питає у них, чи вони з власної волі вступають до шлюбу, після отримання підтвердження освячує молодих і перстні і оголошує про обручення. Молоді одягають один одному перстні на праву руку підмізинного пальця, спочатку наречений нареченій.

Молодих, що вступають до шлюбу, нарікають братом і сестрою (нареченими), бо їхні роди єднаються і батьки стають спільними. Або князем і княгинею, так як вони на час шлюбу дорівнюються до самих Богів.

Після цього молоду відтісняють і забирають до батьківського двору – великого кола. Молодий повертаються до свого двору, збирає військо-бояр і готується визволяти наречену.
Ув'язнену молоду садовлять на діжку (відро), накриту кожухом і готують до шлюбу – розчісують волосся, заплітають та зав'язують червону стрічку.

Молодого князя у дорогу благословляє мати і він з боярами вирушає до двору молодої, долаючи перейми на Калиновому Мосту. На першій переймі його зустрічають дружки з короваєм і вимагають викуп (цукерки, гроші, пісня, танець), щоб він пройшов далі. Після викупу, князь, перехрестивши, протикає коровай шаблею (мечем, ножем). Ця дія символізує поєднання чоловічого і жіночого начала.

На другій переймі князя зустрічає мати нареченої і підносить йому частуваннячко – суру у чарці. Два рази молодий виливає напій через плече, і лише за третім разом перехрестивши чарку випиває, дякуючи за частування, і проходить далі.

Третя перейма на воротах до двору молодої, де його зустрічає волхв, який замінює Велеса: на символіці святилища саме його роги (огорожа) охоплюють двір і мають розрив на воротах. Князю з боярами пропонується вгадати, де його княгиня, тільки тоді він може її отримати. Обличчя претенденток закрито (вони із потойбіччя) і тільки за третім разом підводять його наречену, яку впізнає за перснем. Батько не віддає молодої нареченому – бо молодий має показати свою силу і посунути батька з дороги. У цій умовній битві батько поступається молодому.

Наречена виходить і подає своєму судженому хустку, молоді беруться за кінці, а волхв бере його посередині і заводить до святилища, пройшовши ворота через біле полотно. Три рази за сонцем обводить їх навколо вівтаря-хати, що знаходиться посеред двору, заводячи пару в потойбічний світ. На вівтарі горить священний вогонь.

Потім молодих ставлять проти вівтаря-хати, позаду них вівтар-комора. Наречена по ліву руку від нареченого (він по сонячну сторону, а вона з протилежного боку). За ними бояри і дружки, кожен за своїм князем чи княгинею.

Наречених просять присягнути один одному і запрошують стати поруч на рушник, який простеляють перед ними, як символ спільної дороги.

Наречених вінчають: молодому вдягають вінок із дубового листя, як символ міцності і мужності, а молодій із калинового листя (бажано з червоними ягідками), як символ кохання і дівочості.

Для освітлення дороги, щоб вийти з потойбіччя, молодих осяюють свічками, які дають їм у руки. Волхв зв'язує рушником руки молодим (ліву молодого і праву молодої, вони тримають один одного за руку), бере за кінець, в іншій руці Знамено і обводить їх тричі проти сонця (вихід з потойбіччя).

Молодих знову ставлять на місце і проголошують, що відтепер вони чоловік і дружина і вони творять одну родину. Молодих просять запалити свічками, що вони тримають у руках вогник на вівтарі-коморі, що символізує поєднання в одну родину. Після цього свічки гасяться і не розв'язуючи знімається рушник з рук.

Подружжю підносять келих із сурицею. Цю спільну чашу вони випивають разом, як і в житті мають робити спільну справу. Скріплюють шлюб поцілунком. І келих, тримаючи разом, розбивають, щоб з нього ніхто не міг більше випити і шлюбу розірвати. Подружжя до вогнища кладе символічну жертву.

З подружжя знімаються вінки, молоду садовлять на діжку. Наречений молодій дружині кладе на голову свою шапку, яку вона скидає, а за третьою спробою залишає (це символізує її покриття). Далі матері вдягають молодій намітку. Молоді разом стають колінами на простелений кожух, а матері наречених тричі покривають їх рушником, промовляючи найкращі побажання.

Молода прощається з дівочим двором. Чоловіка і жінку благословляє мати молодої і в спину обсипає зерном. На виході з двору перед молодими ллють Дунай (розливають воду). Чоловік бере на руки жінку і переносить через Дунай до свого двору. Перед двором переступає через вогонь, де їх зустрічає з хлібом і обсипає зерном мати молодого.

Подружжя цілуються і виходять до людей за привітаннями. Наречені переломлюють коровай (варіант гадання: хто більше відломить, той і буде керувати в родині) і за викуп роздають усім присутнім.

На завершення під музику утворюються два хороводи: чоловічий всередині (посолонь) і жіночий зовні (протисолонь). Проводиться величання молодого подружжя.

Світовит Пашник,
Волхв РПК

Немає коментарів:

Дописати коментар